Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Livex 2019

May 25th 2019

De Kustwacht, brandweer, de politie, ambulancediensten en het Havenbedrijf Rotterdam houden in samenwerking met P&O Ferries op zaterdag 25 mei een grote LIVEX-oefening op de Noordzee. De ferryboot Pride of Hull van P&O – een van de grootste veerboten van Europa – zal daarbij worden geëvacueerd. Figuranten (minimaal 18 jaar oud, met ‘zeebenen’ hebben en zwemdiploma) zullen daarbij enige tijd op een reddingsvlot doorbrengen. De oefening is vanaf het strand bij Hoek van Holland te zien.

Helikopters, vliegtuigen en boten
Van het scenario van dit jaar is tot nu toe bekend dat de Pride of Hull vanuit haar ligplaats in de Europoort de Noordzee op zal varen en dat daar de evacuatie zal plaatsvinden. De hulpdiensten rukken uit met helikopters, vliegtuigen en boten om de opvarenden veilig naar de wal te brengen. Ook het Loodswezen en de KNRM zullen meevaren. Tijdens de oefening zal het schip maar voor een klein deel gevuld zijn, omdat de Pride of Hull maar een beperkt aantal uren beschikbaar is. Het schip vaart diezelfde dag weer naar Engeland.

LIVEX
Een grootscheepse oefening als deze vindt eens in de vijf jaar plaats. Alle instanties, die bij een incident of ramp met een veerboot betrokken zijn, komen dan bijeen om een scenario te spelen. Dat de veerdiensten tussen Nederland en Engeland en de hulpdiensten de Livex-oefening eens in de vijf jaar moeten doen, is vastgelegd in internationale regelgeving. De ferrybedrijven stellen om beurten een schip ter beschikking.

Tijdens een eerdere editie van de maritieme oefening, in 2009, zijn figuranten onderkoeld geraakt. Sindsdien zijn de kledingvoorschriften aangescherpt. Voor de vrijwilligers is een verzekering afgesloten.

Details

Date:
May 25th 2019
View Event Website

Venue

Hoek van Holland
Hoek van Holland, Netherlands
View Venue Website

Leave a Reply