Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Havenconferentie Antwerpen – Focus op verbinding en digitalisering

March 15th 2018 @ 12:00 - 18:30 CET

De toekomst van de haven is gisteren al begonnen. De haven van morgen verbindt en digitaliseert. Verschillende bedrijven schakelen een versnelling hoger en herzien hun visie om de Antwerpse haven haar prominente positie te laten behouden. Op de Havenconferentie Antwerpen op 15 maart vertellen topsprekers uit de branche hoe hun bedrijf dat doet en wat de meerwaarde daarvan is.

Onder anderen de sprekers Marc Beerlandt (MSC Belgium), Annemie Wagemans (The Chemours Company) en Kristian Vanderwaeren (FOD Financiën) zien de noodzaak van meer samenwerking en werken aan nieuwe verbindingstrends en –maatregelen op het gebied van data, logistiek en meer.

De haven van morgen verbindt…
The Chemours Company staat sinds twee jaar op eigen benen. Dat houdt in dat de onderneming een stuk kleiner is geworden in vergelijking met de multinational die ze vroeger was. “Maar het stelt ons wel in staat om nog nauwer samen te werken met andere partijen, en dat is nodig voor de toekomstige haven”, zegt Annemie Wagemans, logistics manager van The Chemours Company.

Samenwerkingsverbanden zoals Collaborative Logistics Information Community for the Chemical Sector (CLICCS) worden belangrijker dan ooit voor de internationale chemie. “Vandaag rijdt meer dan de helft van de vrachtwagens voor de helft of helemaal leeg. Dat kan in de toekomst niet worden volgehouden, rekening houdend met het gigantische mobiliteitsprobleem in Antwerpen en het groeiende tekort aan vrachtwagenchauffeurs. Het wordt dan ook onze taak om meer samenwerkingen aan te gaan en zo de ladingen van vrachtwagens te optimaliseren. Hetzelfde geldt voor de spoorwegen. Ook treinen zullen we samen moeten vullen. De haven kan alleen maar profiteren van een efficiënter transport.”

…en digitaliseert
Ook Kristian Vanderwaeren, administrateur-generaal bij Douane en Accijnzen, en Marc Beerlandt, ceo van MSC Belgium, geloven in het toenemende belang van samenwerkingen. Beiden zien zij een essentiële rol voor digitalisering weggelegd.

“Als douane zijn wij een controlerende dienst. Door de jaren heen hebben wij onze focus op de goederen gelegd. Om onze rol ook in de toekomst goed te vervullen, zijn niet zozeer de goederen op zich, maar wel de informatie daarrond steeds belangrijker”, zegt Kristian Vanderwaeren. “We hebben een constante stroom aan informatie nodig zodanig dat we weten waar de goederen vertrekken, wat ze zijn, waar en wanneer ze aankomen, enzoverder. Op die manier worden aangiftes binnen enkele jaren overbodig en stevenen we af op een efficiëntere werking.”

Marc Beerlandt staat hem daarin bij: “Er liggen een heleboel opportuniteiten voor ons. Opportuniteiten die vandaag nog analoog verlopen, maar klaar zijn om gedigitaliseerd te worden. Het is aan ons als deel van de havengemeenschap om dat proces te stimuleren. De Antwerpse haven heeft nood aan vernieuwing. Ook wij als agentuur hebben daar baat bij. De meeste bedrijven hebben intern al gezocht naar digitale efficiëntie. Het is nu zaak om data onderling uit te wisselen om een nog efficiëntere werking te bekomen.”

“Een volledige digitalisatie van het in- en uitvoerproces is nodig om een goed inzicht te krijgen in de flow of goods. Dat is niet alleen cruciaal voor de douane, maar voor het hele havengebied”, aldus Kristian Vanderwaeren. “Om zulke snelweg aan data te verwezenlijken, geloof ik in co-creatie tussen publieke en private organisaties.”

Ontdek de toekomst
Verschillende spelers werken actief aan de haven van morgen. Dat doen ze stapsgewijs, maar met een sterke en duidelijke visie rond het verhogen van efficiëntie en samenwerkingen, het realiseren van verduurzaming en het tegelijkertijd optimaliseren van verdienmodellen. Topsprekers gaan daar tijdens Havenconferentie Antwerpen dieper op in en leggen dan de focus op internationale kansen, strategische mogelijkheden en praktische voorbeelden.

Benieuwd naar wat de haven van de toekomst nog meer in petto heeft? Kom dan netwerken met meer dan 120 collega’s en laat u inspireren. Als gewaardeerde partner van Made in Antwerpen ontvangt u nu 75 euro relatiekorting. Let op: deze is slechts geldig tot 1 februari met de code MIA75. Reserveer nu uw plek op www.havenconferentie.be.

Kosten

  • Verladerstarief: € 400,- voor logistieke, inkoop- en SC-functies van producenten van consumentengoederen
  • Haventarief: € 500,- voor bedrijven actief in de haven, industrie, transport en aanverwante sectoren. Ook overheid valt hieronder.
  • Zakelijke dienstverlening: € 600,- voor consultants, financiële sector, advocatuur en aanverwante sectoren.

Bovenstaande bedragen zijn exclusief BTW en inclusief uw lunch, consumpties en parkeerkaart.

Details

Date:
March 15th 2018
Time:
12:00 - 18:30 CET
Event Category:
View Event Website

Venue

Antwerpen
Antwerp, Belgium

Organiser

Management Producties
Phone:
+31104350477
Email:
info@managementproducties.com
View Organiser Website

Leave a Reply