Loading Events

« All Events

eRiC 2022

May 18th 2022 - May 19th 2022

Dankzij de COVID-19 crisis kon eRIC in zowel 2020 als in 2021 niet doorgaan. Maar in 2022 gaat het dan toch echt gebeuren. Wat kun je van de 3e editie verwachten?

Een aantal innovatieve partijen hebben aangeklopt om deel te nemen. Zo hebben we Reaseuro, Fifi4marine en Emergency-Plug binnengehaald. En COVID-19 krijgt een podium.

Belang van de meldkamer
Het Meldkamerplein is altijd van vaste waarde op de eRIC. “Ook in de praktijk, en zeker in deze crisis is de meldkamer van onschatbare waarde.” Het Meldkamerplein bestaat uit een collectief van leveranciers binnen het meldkamerdomein. De deelnemers showcasen nieuwe communicatie technologieën die de meldkamer, beter, sneller en efficiënter laten opereren op momenten dat het erop aankomt.

Drones
Drones worden steeds belangrijker binnen de eerstelijnshulpverlening voor actuele informatie van de overheidsdiensten. “De ontwikkeling staat niet stil en dat willen we laten zien. Er zijn zoveel toepassingen waar drones van pas komen. Dat gaat van het detecteren van bommen tot aan het opsporen van lijken en het onderzoeken van brandhaarden. Een groot aantal overheidsdiensten maakt gebruik van drones en de technologie wordt steeds complexer.

“Tijdens de eRIC krijgt de bezoeker aan de hand van verschillende demonstraties een mooie status-update zien van waar we met zijn allen staan op het gebied van drone technologie en de toepassingen daarvan.”, aldus Hesseling. Tijdens de demonstraties zal er onder andere een drone boven een brandhaard vliegen om informatie in te winnen. Op basis van die informatie weten de brandweerlieden hoe de brand zich ontwikkelt, en hoe ze het kunnen bestrijden. Dat gebeurt alleen niet met mankracht, maar met blusrobots.

Terreurbestrijding
De veranderende veiligheidssituatie in de wereld en wat dit in praktijk betekend voor de hulpdiensten in Nederland wordt tijdens de eRIC 2022 duidelijk zichtbaar gemaakt. Politie, DSI, Ambulancedienst (SORT), QRT-Brandweer, EOD, CBRN response eenheid en een eenheid van de landmacht maken tijdens een grote demonstratie duidelijk wat er op de mat komt bij een terreur gerelateerd incident.

De gehele keten wordt als een timelapse in beeld gebracht. Na de demo bestaat de gelegenheid om de afzonderlijke diensten te bevragen over hun rol en waar mogelijk kennis te nemen van de specifieke uitrusting.

COVID-19
Natuurlijk kan de eRIC niet doorgaan zonder dat er aandacht wordt besteed aan de coronacrisis. Deze pandemie heeft namelijk een grote impact gehad op zowel de exposanten als de bezoekers van de vakbeurs. “De doelgroep van eRIC staat middenin deze crisis. Het zou dan ook heel vreemd zijn als we hier niks mee zouden doen.”, aldus Hesseling.

En er is nog veel meer.
Dit is ‘slechts’ een greep uit het totale programma. Zo wordt er ook aandacht besteedt aan de totale veiligheid rondom de energietransitie van voertuigen. “Exposanten laten zien welke mogelijkheden zij hebben om elektrische- en autonome auto’s veilig te stellen voor hulpverleners. Dit is een groot vraagstuk binnen het veiligheidsdomein. We besteden zoveel mogelijk aandacht aan de praktische uitwerkingen hiervan.

Momenteel lopen er gesprekken met alle partners uit de keten. Houd voor de inhoudelijke invulling van het congres de eRIC website in de gaten.

eRIC vindt plaats op 18 en 19 mei 2022. De aanmeldingen zullen in januari 2022 openen.

Details

Start:
May 18th 2022
End:
May 19th 2022
View Event Website

Venue

Vliegveld Twenthe
Vliegveldweg 345
Enschede, 7524 PT Netherlands

Organiser

Instituut Fysieke Veiligheid
Phone:
026 355 24 00 / 079 330 46 00
Email:
View Organiser Website

Leave a Reply